Arhistorija – pripovijest o arhitekturi

Vole li i vaša djeca razgledavati visoke zgrade, raskošne crkve, veličanstvene dvorce, neobične tornjeve ili velike mostove? Naša djeca jako vole prolaziti pored visokih zgrada i diviti se njihovoj veličini, vole mostove ispod kojih teče rijeka ili more, vole prekrasne crkve i uočavati na njima detalje poput ukrasa, kipova, rezbarija, prozora… Jako je važno djeci od malih nogu ukazivati na ljepote koje se nalaze u našoj neposrednoj blizini, a koje je stvorio čovjek. Jer nevjerojatno mnogo truda, vremena i talenta je potrebno uložiti kako bi se stvorile veličanstvene građevine poput Bazilike sv. Petra u Rimu, Taj Mahala ili egipatskih piramida. Upravo vas ove i još mnoge druge znamenitosti očekuju u priručniku Arhistorija koji nam nudi nevjerojatan broj različitih zanimljivih informacija o građevinama diljem svijeta.

Prošlost i sadašnjost arhitekture svjetskih građevina prikazana je u ovoj knjizi na djeci zanimljiv, šaren, a opet razumljiv način. A i nama odraslima ovaj priručnik također nudi niz zanimljivih informacija koje smo otkrili tek čitajući djeci ove kratke, a zanimljive tekstove. Tekst je napisala Magdalena Jelenska, koja je i sama je diplomirala arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Varšavi, a za divne i neobične ilustracije zaslužan je Acapulco Studio.

Izabrali smo za vas nekoliko nama najzanimljivijih građevina i činjenica o arhitekturi divnih znamenitosti diljem svijeta koje su nam se najviše svidjele:

Most Golden Gate – Nalazi se u San Franciscu u Sjedinjenim Američkim Državama. Jeste li znali da je most Golden Gate crveno-narančaste boje da bi se bolje vidio u magli i da preko njega dnevno prijeđe čak sto tisuća automobila? Mi smo se jako iznenadili tom posljednjom činjenicom.

A dok čitate postavljajte pitanja i igrajte se prije nego svojim mališanima pročitate takve informacije: „Što mislite, koliko automobila dnevno prođe preko ovog mosta?“ Iznenadit ćete se koliko ćete zanimljivih brojki čuti, a bez da su djeca svjesna da na taj način ponavljaju i brojeve. ?

U našem žutom naslonjaču je najudobnije 🙂

Uzmite sa svojom djecom atlas ili globus, pronađite Španjolsku pa zatim Kataloniju i Barcelonu, otkrijte na kojem se moru Barcelona nalazi. Neka vam sve što čitate bude poticaj za nove aktivnosti s vašom djecom.

Ribbon Chapel – svadbena je kapelica u Hiroshimi u Japanu, nevjerojatnog je izgleda i oblika, a autorica je uspoređuje s vrpcom ulovljenom u pokretu. A doista tako i izgleda jer tu „vrpcu“ čine dvije spirale koje se na vrhu spajaju u jednu vrpcu. Te vrpce simboliziraju putove dvoje ljudi i njihov zajednički susret okrunjen sklapanjem braka. A jeste li znali da su se u ovoj kapelici vjenčali i njeni arhitekti? ?

Pogledajte sa svojom djecom ovu neobičnu građevinu, pitajte ih prije čitanja na što ih podsjeća i što misle što bi ta građevina mogla predstavljati. Čut ćete svakakve zanimljive odgovore. Naš je Ian rekao da ga podsjeća na garažu za automobile. Jako su se iznenadili kada sam im pročitala da se radi o svadbenoj kapelici.

Bazilika sv. Petra u Rimu – Kupola prekrasne bazilike u Vatikanu u Rimu nalazi se točno nad grobom svetog Petra. Izgradio ju je Michelangelo Buonarroti, a ako želite imati pogled na čitav Vatikan, morate prijeći preko 300 stuba. A posebno je zanimljivo što je upravo kupola bazilike sv. Petra u Rimu postala uzor za crkvu Sv. Pavla u Londonu i još mnoge druge crkve, o kojima možete čitati u ovom sjajnom priručniku o arhitekturi.

Razgovarajte s djecom prije čitanja, što misle gdje bi se ova građevina mogla nalaziti, koliko stuba ima i do kuda seže pogled kada se popnete visoko na ovu građevinu? Zanimljivo je vidjeti kako djeca s vremenom prihvate takav način čitanja i igre i sami počnu zapitkivati svoje roditelje.

Castel del Monte – nekadašnji je lovački dvorac, a kasnije zatvor koji se nalazi u gradu Andrii u Italiji. Velika je zanimljivost što je u dvorcu, koji je izgrađen 1240. godine, postojala suvremena sanitarna i hidraulična instalacija. Naime, u cisternama na krovu skupljala se kišnica koja je išla sve do kupaonice te do fontane u dvorištu. Ja sam ostala jako iznenađena pročitavši nešto ovako suvremeno osmišljeno prije toliko stoljeća. Našim je dječacima bilo pogotovo zanimljivo vidjeti ilustracije dvorca i tunela ispod njega, ali to vam ostavljamo da otkrijete sami.

Probudite svoju i dječju znatiželju i krenite na putovanje oko svijeta, istražujući poznate i manje poznate građevine te činjenice o njima koje dosad možda niste znali. Vjerujte, zabava i učenje su zagarantirani.

Uživajte čitajući i igrajući se!

Vaša Mirta