Ljetna škola šaha – Šah ili „Igra kraljeva“

Vole li vaša djeca šah ili bi voljela naučiti ovu „kraljevsku igru“? Donosimo svima vama koji stanujete u Sesvetama i okolici, u blizini Zagreba, jedno divno mjesto gdje vaši najmlađi mogu naučiti igrati šah, usavršavati pravila igre ili se jednostavno zabavljati igrajući. Riječ je o šahovskom klubu Sesvete Agroproteinka koji je nakon 61 godine postojanja krenuo, ne tako davne 2018. godine, uređivati prostor u kojem se danas nalazi.

Moderan prostor šahovskog kluba nalazi se u ulici Ivana Keleka 2, kako u Sesvetama volimo reći, iza pruge. U moderno opremljen prostor u bijelim tonovima sa stolovima koje krase šahovske ploče i figure, dobrodošao je svaki zaljubljenik u šah, svako dijete i roditelj koji svoje dijete podržava u učenju, igri i zabavi koju ova igra pruža. Zidovi kluba ukrašeni su umjetničkim djelima, budući da se šahovski klub također koristi i kao izložbena galerija. Udobne fotelje poput dnevnog boravka služe za razgovore i druženja šahista ili da roditelji sjednu i pričekaju u ugodnom okruženju svoje dijete.

Ljetna škola šaha

Ljetna škola šaha održava se upravo ovog tjedna, u tjednu od 23. do 28.8.2021. od 17 do 19h, osim subote od 10h, a kroz školsku godinu uglavnom ponedjeljkom, srijedom i petkom u poslijepodnevnom terminu. Ljetna je škola šaha besplatna, kao i radionice kroz godinu, doznajemo u razgovoru s gospodinom Dumančićem iz sesvetskog šahovskog kluba.

Kada s pradjedom zaigraš šah…

Neo i Ian su nedavno zavoljeli ovu igru uz svog pradjeda koji im je poklonio svoj šah s predivnim drvenim figurama koji je prije 40 godina donio iz Poljske s jednog od svojih putovanja. Uz svog pradjeda naučili su imenovati figure i nekoliko najvažnijih pravila igre, pa smo zapravo spontano odlučili da bismo se mogli okušati u ovoj igri u pravom pravcatom šahovskom klubu. Dječaci su se jako obradovali kada sam spomenula da postoji jedan šahovski klub u blizini našeg doma gdje bi se s ostalom djecom mogli družiti i igrati, a uz prave učitelje/voditelje šaha naučiti i ostala pravila i štošta novo i zanimljivo povezano s ovom igrom.

Dobrobiti šaha za dijete

Dobrobiti ove igre za djecu su mnoge. Šah nas naime uči kako neovisno donijeti teške i apstraktne odluke, uči nas kako izabrati “najbolju” od velikog broja opcija, a nadarena djeca pomažu manje uspješnoj djeci kako učiti i postići što bolji uspjeh. Šah poboljšava vještinu čitanja, unaprjeđuje sposobnost pamćenja, uči nas planirati i predviđati, poboljšava matematičke i logičke sposobnosti te potiče kreativnost. A najvažnije kod djece predškolske dobi potiče koncentraciju, pažnju i zainteresiranost za svijet oko sebe općenito.

Ako dosad i niste bili zainteresirani za šah, okušajte se u ovoj igri i uključite se u neki od šahovskih klubova u vašem gradu, kvartu, mjestu. Sigurna sam da i u vašoj blizini postoji mjesto gdje biste mogli naučiti ovu igru ili zaigrati s pravim profesionalcima. 🙂

Vaša Mirta