Naša ljetna kreativna radionica

Ljeto još uvijek traje pa vam donosimo nekoliko ideja kako kreativno provesti preostale ljetne dane sa svojim klincima. Izabrali smo ovog puta većinom morske motive, poput školjki, rakova i ribica, a možda se nađe i neki zalutali dinosaur. ? No u svakom slučaju, zabava za velike i male je zagarantirana. Pa krenimo…

Puzzle s motivom morskih životinja

Mi smo se odlučili za morskog raka, uzeli kistove u ručice, obojali ručice u crvenu boju i krenuli na morsko putovanje (dobro, stigao je tu na kraju i jedan dinosaur, ali kažu dječaci da i on može zalutati na plažu…) ?

Za ovo malo remek djelo koje će na koncu postati puzzle potrebne su vam:

 • dječje ručice
 • špatule koje možete nabaviti u ljekarni (cca. 40 komada)
 • tempere
 • samoljepljiva traka
 • te još par slatkih dodataka (poput malih samoljepljivih „očiju“ i flomasteri raznih boja za usta, nos, duže trepavice, brojeve i sl.)

Za početak su vam potrebne špatule koje je potrebno zalijepiti samoljepljivom trakom sa stražnje strane (mi smo koristili 20 špatula za raka i 20 špatula za dinosaura, makar se može iskoristiti i manje). Iskoristite crvenu temperu za raka (ili zelenu za dinosaura, kada je već zalutao na plažu). ? Dječju ručicu obojite bojom po želji (mi smo započeli sa crvenom). Stavite otisak ručice na daščicu od špatula okrenute jednu od druge.

U offertissima.hr kupili smo malene „oči“ pa ukrasili naše životinje. Dinosauru smo  dodatno nacrtali tamnozelenim flomićem krijeste i rogove na tijelu i repu. Sada na dnu daščice od špatula ispišite brojeve od 1 do 20. Starija djeca ili predškolci mogu ispisati brojeve sami ako znaju, u suprotnom ih ispišite vi. Sada odlijepite samoljepljivu traku i zaigrajte se puzzlama koje ste sami napravili (brojevi su izvrsna pomoć za stariju djecu, a i poticaj mlađima da nauče). Djeca na ovaj način uče pisati i prepoznavati brojeve, a u isto vrijeme slažu puzzle za koje je potrebna izuzetna koncentracija, poboljšava koordinaciju pokreta i traži izuzetno strpljenje.

A budući da je dijete samo stvorilo puzzle, osjećaj ponosa je još veći, a to je uz zabavu i igru, glavna dobrobit ove male kreativne radionice.

Papirnate školjke bisernice

Čitajući divnu slikovnicu “Kit koji je uvijek želio još” (J. Field, R. Bright), osim odlične priče s prekrasnom poukom, oduševile su nas ilustracije Koraljnog grebena pa smo odlučili napraviti svoja mala umjetnička djela- školjske s biserima s Koraljnog grebena.

Sve što vam je potrebno za školjkice su:

 • papirnati tanjuri
 • tempere/vodene boje
 • malene loptice za ping-pong
 • puno mašte i dobre volje

Zalutale ribice

Ove ribice mogu zalutati u neku mrežu, a i ne moraju, sve ovisi o vama i vašoj mašti. Naše su zalutale u mrežu, ali mogu i jako brzo izaći iz nje. ?

Sve što vam je potrebno je:

 • kolaž u boji ili (kao što smo mi koristili) papirnati baloni koji su nam ostali nakon dječjeg rođendana iz trgovine @tedi_hrvatska i reciklirali smo ih na način da smo od njih napravili ribice. Papirnate balone je samo potrebno okrenuti vodoravno i dobit ćete oblik ribice
 • flomasteri svih boja
 • jedan veći karton na koji ćete zalijepiti ribice te ga ukrasiti valovima, morskim zvijezdama ili drugim morskim stvorenjima
 • mreža (po želji), mi smo iskoristili mrežastu vrećicu u kojoj smo dobili naočale za ronjenje. Sve se može iskoristiti ?

Uživajte u našoj kreativnoj radionici i iskušajte ove ideje kod kuće sa svojim klincima pa se javite s dojmovima. Sigurna sam da će se vaša djeca jako obradovati ljetnim kreativnim idejama.

Vaša Mirta