Naše mikroavanture na otoku Braču

Budući da u našoj obitelji cijenimo svaki trenutak i vjerujemo kako i jedna obična šetnja može biti pustolovina, a tako ih upravo vide i naša djeca, svidio nam se izraz “mikroavantura”, izraz poznatog avanturista i autora brojnih knjiga Alastaira Humphreysa koji govori upravo o tome kako se pustolovine skrivaju čak i nekoliko koraka od našeg doma.

Tako smo ove godine ljetovali na otoku Braču gdje smo prenijeli svoju novu „životnu filozofiju“ mikroavantura. i to u mjestu Sumartin koje nam je još prije dvije godine priraslo srcu. Osim što je priroda divna, more tirkizno i čisto, i u svakom mjestašcu imaš priliku vidjeti nešto novo i posebno, ljudi su na otoku divni, a i stvorili smo nova prijateljstva. Stoga nam se nakon dvije godine s djecom predškolske dobi nije bilo teško vratiti u Sumartin i nastaviti gdje smo stali jer se i mi odrasli, a i djeca ondje divno osjećamo.

No kada si na odmoru s djecom, ne možeš računati na izlete koji traju dugo u noć ili na ručak u restoranu baš po svojoj želji, sve prilagođavaš djeci i njihovim potrebama, a da je i nama roditeljima zabavno i lijepo. Donosimo vam stoga mali pregled naših ideja za male slatke izlete ili istraživanja grada i otoka koji djeci neće biti naporni ni dosadni, već sasvim suprotno – postati će prava pustolovina za pamćenje. 🙂

Knjižnica na plaži u Supetru

Budući da jako volimo čitati, ovo je bila prava književna avantura, a ne samo mikroavantura. Prava pravcata knjižnica na plaži dočekala nas je u gradu Supetru na Braču. Na plaži pored velikih tobogana, smjestilo se divno mjesto na kojem možete kupiti sladoled, popiti nešto osvježavajuće, iznajmiti pedalinu ili SUP dasku, a uz sve to vlasnik Petar Trebotić, za sve zaljubljenike u knjige stvorio je zajedno sa svojim prijateljima pravu malu književnu oazu: Beach Library. Gradska knjižnica Supetar donirala je većinu knjiga maloj plavoj kućici na plaži, a i svatko tko se nađe na plaži ili u prolazu može ostaviti neku svoju knjigu kao prilog ovoj sjajnoj ideji. Naši su dječaci umjesto boravka na ručniku između kupanja, boravili na plavoj drvenoj klupici s naslonima, udobno se smjestili i čitali štivo koje im se najviše svidjelo u ponudi male knjižnice na plaži. No to nije sve, kako bi se djeca što više zabavila na plaži punoj malenih kamenčića, uz pomoć prijatelja vlasnik Petar je napravio i pravi pravcati pješčanik za one najmlađe. U pješčaniku također možete ostaviti kao donaciju neku svoju lopaticu ili kanticu koja vam je viška kako bi se djeca koja dolaze na plažu mogla još više zabaviti i igrati. Još jedna zanimljivost uz malu plavu kućicu je Lost and Found Tree. Ukoliko nešto zaboravite na plaži, vaše zaboravljene ili izgubljene stvari čekaju vas ispod malenog drveta na koje je naslonjena ploča na kojoj piše upravo „Lost and Found Tree“.  Mi smo ostali oduševljeni Petrovim entuzijazmom i spremnošću njegovih prijatelja za pomoć kako bi jedna velika poznata plaža postala mali svijet za klince, ljubitelje knjiga i sve ljude željne druženja.

Malena umjetnička galerija u Supetru

Nešto novo i posebno u Supetru je mala skrivenu umjetnička galerija. Moja prijateljica Martina otvorila je konačno svoju malu umjetničku oazu. Na samom ulazu u jednu od najskrovitijih uličica Supetra, ulicu Ignjata Joba, odmah uz crkvicu Sv. Martina, sakrila se malena galerija slika koju na Instagramu možete naći pod @islandmotif. Oduševljenje se već može vidjeti na Neovom izrazu lica, i u Ianovom “pretraživanju” polica. ? Nezaobilazan detalj uz slike, magnete i ostale divne suvenire su preslatke mace s kojima su se dječaci odmah poigrali. Motivi njenih radova su većinom otok Brač i različita mjesta poput Sutivana, Sumartina ili Supetra te brodići, galebovi ili svjetionici. Nama se jako sviđa i ova mikroavantura koja je ostala dječacima u lijepom sjećanju jer su odmah po dolasku u Sumartin krenuli crtati dijelove Sumartina koji su im se svidjeli kako bi ih Martina izložila u svojoj galeriji. ?

„Mala Mare“ u Bolu na Braču

“Mala Mare” je kamena skulptura djevojčice – kupačice u Bolu na Braču i jedna nam je od dražih mikropustolovina i malih otkrića.  Uputili smo se nakon što smo odabrali omiljeni okus sladoleda prema Zlatnom ratu. Dječacima je Zlatni rat bio lijep i zanimljiv, no ne tako kao “Mala Mare“. ? Ja sam morala malo istraživati kako bih dječacima objasnila što predstavlja ova kamena skulptura djevojčice s kolutom.

“Mala Mare” naime simbolizira djevojčicu i prvo kupanje djeteta koje proživljava osjećaje povezane s prvim kupanjem te simbolizira ljeto, početak i kraj ljeta, kaže autor skulpture R. Jozić . „Mala Mare“ postala je zaštitni znak na Benačici u Bolu na Braču te je djelo splitskog kipara i likovnog umjetnika Roberta Jozića koji je model za “Malu Maru” napravio baš u Bolu i to na kiparskoj koloniji 2010. godine. Budući da je skupina vandala više puta uništavala skulpturu “Mala Mare” autor je izjavio sljedeće: “Tko ne može ništa stvoriti, neka barem ne uništava ono što su stvorili drugi.”

Crkva Sv. Martina u Sumartinu (tajne stube i zeleni kapci)

Sumartin je pravi mali biser otoka Brača, male tajne uličice s kamenim stubama, kamene kuće pune prozora sa zelenim kapcima okružuju prekrasnu crkvu i samostan sv. Martina. Crkva Sv. Martina nas je u Sumartinu oduševila jer njen svod krase zidne slike koje opisuju pravu priču o sv. Martinu koji je pomogao siromahu poklanjajući mu polovicu svog crvenog plašta. Moram priznati da još nigdje u Hrvatskoj nisam naišla na zidnu sliku ili kip sv. Martina koji opisuje tu priču. Ako netko od čitatelja slučajno posjeduje informaciju o sv. Martinu i na drugim mjestima diljem Lijepe Naše, bilo bi super da nam javite. Jako volimo tog sveca i tu priču. ?

Razgledavanje grada pomoću razglednica

Ponekad su djeci dosadna i nezanimljiva razgledavanja gradova i različitih građevina, no isprobajte zainteresirati svoje malene istraživače pomoću naše isprobane metode. Naime u trgovini suvenirima, na kiosku ili u Hrvatskoj pošti izaberite zajedno sa svojom djecom razglednice grada u kojem se nalazite. Neka djeca izaberu razglednicu koja im se najviše sviđa, a vi odaberite one na kojoj su znamenitosti prikazane na većim fotografijama kako bi djeci bile što jasnije i vidljivije. Zatim krenite u potragu za znamenitostima s fotografije.

Ovisno o dobi djece promatrajte građevine, razgovarajte o njima. Ako su vaša djeca manja, razgovarajte o veličini građevine (pitajte ih je li građevina velika ili mala, visoka ili niska, koje je boje, je li nova ili stara i sl.) Ako su djeca veća dobro će doći informacije o vremenu izgradnje, važnosti i značajkama određene građevine za to mjesto ili bilo što drugo što je djeci zanimljivo. Super je što u bilo kojem Turističkom centru određenog grada možete  dobiti letak ili prospekt s nekim važnim informacijama, a i gotovo svatko danas vrlo brzo na svom mobilnom uređaju može pronaći neku važnu informaciju koja djecu zanima (ako vam u tom trenu nije dostupan prospekt, neki časopis, knjiga i sl.). S manjom djecom (a i većom) ? možete odigrati igru: “Tko vidi prije…?” I kao nagradu za brzi pronalazak povedite djecu na sladač. Vjerujem da će im ova mikropustolovina ostati u dugom i lijepom sjećanju, a i svoj rodni grad ili grad u kojem stanujete možete istraživati na isti način. Sada brzo po razglednice i uživajte u potrazi za najljepšom građevinom, a nakon potrage ispišite razglednice i pošaljite ih dragim prijateljima i obitelji.

Nadam se da su vam se naše mikropustolovine svidjele i da ćete neke ideje iskoristiti i na svom sljedećem putovanju. 

Vaša Mirta