Ideje za ljeto u našem gradu

Ljeto nam se vratilo i jedva smo ga dočekali, no kako izdržati ljeto u gradu, daleko od mora, rijeke… Ako stanujete u Zagrebu ili njegovoj okolici ili vas put nanese prema našem glavnom gradu, donosimo vam popis nekih lijepih i zanimljivih mjesta koje vrijedi posjetiti u Zagrebu i njegovoj okolici kako biste sa svojim klincima uvidjeli kako boravak u gradu ljeti može biti prekrasna pustolovina puna zanimljivih sadržaja. Naš popis donosi za svakog ponešto: malo planinarenja, malo obilaska parkova, malo tajanstvenih potraga… Na nekim ste mjestima već možda bili i nekoliko puta, na neka se mjesta možda tek odlučujete otići, a neka su vam možda potpuno nova, ali u svakom slučaju ovdje možete pronaći nešto za sebe i svoje najmilije, a pogotovo one najmanje kojima je svaki izlazak iz kuće prava pustolovina.

Projekt „Mali Zagreb“

Krenimo od centra grada. Projekt „Mali Zagreb“ u Zagrebu možete vidjeti još do rujna pa vam preporučujemo da što prije potražite malene prozorčiće, vratašca i male zanatske radnje ujutro dok još nije najjače sunce ili predvečer kada više nije tako jako vruće. Ovo je zagarantirana zabava i za velike i za male. Kartu „Mali Zagreb“ možete potražiti na sljedećem linku: https://www.infozagreb.hr/documents/MaliZagreb%20karta%20480×680.pdf i krenuti u potragu za malenim umjetničkim instalacijama umjetnika Filipa Filkovića Philatza i njegove ekipe i to na najneobičnijim mjestima u gradu, uz rub pločnika, uz ogradu Botaničkog vrta i ostalim tajnim mjestima koje vam sada neću otkriti kako bi vama i vašim klincima ovo bila izvrsna pustolovina i iznenađenje. Ova je ideja za ljeto u gradu potpuno besplatna, a k tome i izvrsna tjelovježba jer ukoliko želite posjetiti baš sve malene umjetničke instalacije, pripremite se na puno šetnje od Botaničkog vrta preko Hrvatskog narodnog kazališta i Trga bana Jelačića pa sve do Gornjeg grada. Na ovaj način sa svojom djecom možete učiti sve nazive zagrebačkih znamenitosti, s najmanjima ponavljati boje i oblike, glavne nazive nekih zgrada (npr. muzej, kazalište, trgovina), a s većima ponavljati neke povijesne činjenice, objasniti što se sve odvija u određenoj ustanovi (poput Državnog arhiva, Hrvatskog narodnog kazališta i sl.)

Purgerica.guide.zagreb –  besplatne vođene ture u našem gradu

Izvrsna prilika za upoznavanje najtajanstvenijih priča i legendi o našem glavnom gradu kroz vođene ture i to potpuno besplatne. U razgovoru s Josipom, voditeljicom programa Purgerica.guide.zagreb, saznali smo da je najmanji gost ikada „prošetao“ u kolicima turom sa svoja tek 3 mjeseca, a cijelu turu je prošao dječak od 3 godine i šetao čak 1 sat i 45 minuta i slušao oduševljeno divne tajanstvene priče o našem Zagrebu. Josipa rado prima i četveronožne ljubimce, a kaže kako ture za djecu nisu zahtjevne, a pogotovo im se sviđaju gornjogradske ture, Grič priča priču, Začarane priče i naravno Špancir u Maksimiru. Vođene ture većinom se odvijaju navečer i potrebno je samo putem profila Purgerica.guide.zagreb na Instagramu prijaviti svoj dolazak te pratiti termine besplatnih vođenih tura. Ovo je izvrsna prilika za ponavljanje povijesti grada Zagreba i naučiti nešto novo, a pritom uživati u zanimljivim pričama na mjestima gdje su se one doista zbile.

https://www.instagram.com/purgerica.guide.zagreb/?hl=en

Botanički vrt

Oaza u našem gradu koju ste već vjerojatno posjetili, no botanički je vrt više od preporuke, ovo je mjesto doista obavezno posjetiti kada ste u Zagrebu ili ako ne znate kamo biste mogli za vikend u gradu, pogotovo kada su velike vrućine.  Cijena ulaznice za odrasle je simboličnih 10 kuna, a djeca do polaska u školu imaju besplatan ulaz. Već na samom ulasku u Botanički vrt imali smo osjećaj da smo ušli u neku drugu dimenziju, samo nekoliko tramvajskih stanica od centra grada. Visoka stabla koja daju veliki hlad, mnogo raznovrsnog cvijeća i zanimljivih biljaka, jezerce s kornjačama koje se sunčaju na najjačem suncu, artičoka koja nas je oduševila, izložbeni paviljon zanimljivog izgleda koji kao da nas zove da provirimo unutra… Djeca su veselo trčkarala, pa sjela na klupicu na odmor, uživali u ljetnoj žegi u centru grada, a opet sakriveni u hladu velikih stabala. Prekrasno mjesto za provesti i nekoliko sati, a kao ideju za izlet možete spojiti posjet Botaničkom vrtu i projekt “Mali Zagreb”. 😉

IKEA – potrage:

Krenimo sada na mjesta koja se nalaze nedaleko od Zagreba. U velikom trgovačkom lancu Ikea isprobali smo potragu za dinosaurima i oduševili se. Dječaci su s prijateljem pomoću karte koja se preuzme na Ikeinom info-pultu krenuli u potragu za plišanim dinosaurima. Svaki puta kada bismo pronašli dinića označili bismo to na karti i pojurili dalje. Mi mame smo uspjele nešto i pogledati, staviti par artikala u žute vrećice, a klinci su se odlično zabavili. Na kraju potrage karta se ponovno preda na info-pultu kako bi s posebnim papirićem kao dokazom uspješne potrage mali istraživači preuzeli svoj slatkač u Ikeinom bistrou. Slatkač im je doista jako jako ukusan, a dječica su bila oduševljena. Odlična preporuka za visoke temperature od kojih se treba sakriti, a provesti kvalitetno slobodno vrijeme.

Kuća Sunca: boravak u prirodi u blizini Zagreba

Ako želite ipak malo pobjeći od centra grada, a i dalje ostati u županiji Grad Zagreb, naša je obiteljska vikendica Kuća Sunca koju moju roditelji iznajmljuju turistima za odmor ili obiteljima za razne proslave idealno mjesto za odmor, druženje i igru. Nama je najdraže organizirati dječje rođendane u našoj Kući Sunca, u srcu Prigorja iznad mjesta Blaguša pored Kašine (nedaleko od Sesveta). Priroda je prekrasna, prva prava prometnica je jako daleko, ptičice neumorno pjevaju, pčele vrijedno oprašuju cvijeće i veselo zuje, a zrak je svjež i mirisan. Uz glavnu kuću za odmor u kojoj se nalaze i spavaonice, na samom ulazu na imanje nalazi se i malena dječja kućica za igru, tobogan, ljuljačke i klackalice. Prostora za trčanje i igru je mnogo. Kuća ima i nekoliko terasa pa u svakom trenutku tijekom dana možete odlučiti gdje ćete popiti kavicu ili pojesti kolač ovisno o tome gdje je sunčanija strana ili veći hlad, kako kome odgovara. Budući da se kuća nalazi u brdima, možete šetati predivnim cesticama i stazicama, u proljeće pratiti buđenje prirode, u ranim ljetnim mjesecima brati šumske jagodice ili trešnje, ljeti brati prekrasno poljsko cvijeće, a u jesen uživati u najšarenijim bojama prirode.  Fotografije i više podataka možete dobiti na Instagram-profilu kuca_sunca ili na Facebook-profilu Kuća Sunca, ali slobodno se javite i meni putem Instagram profila za više informacija.

Nadamo se da su vam se naše ideje svidjele, a vi nam slobodno javite koja je od ovih ideja i vama i vašim klincima bila najzanimljivija. A uskoro vam donosimo i novi prošireni popis. 🙂

Vaša Mirta