Aktivnosti za ljetne dane

Ljeto nam je stiglo u svom punom sjaju. Kako stanujemo daleko od mora, nedaleko od našeg glavnog grada, neprestano smišljamo ideje kako se zabaviti prije odlaska na more. Donosimo vam stoga pregled ideja za igru na otvorenom za koje ne trebate utrošiti puno vremena za pripremu, a vašim će klincima ove aktivnosti donijeti obilje zabave, radosti i uživanja na otvorenom. Sljedeće aktivnosti izvrsne su ideje za dječje rođendane, proslave ili bilo koju drugu vrstu okupljanja na otvorenom, a u osmišljavanju i stvaranju ovih aktivnosti i rekvizita ovog je puta sudjelovala čitava obitelj. 🙂 Javite nam jeste li isprobali neke od igara i jesu li se i vašim klincima svidjele.

Potraga za blagom

Naša djeca obožavaju potragu za blagom, pa smo tako iskoristili ovu igru na njihovim rođendanima kako bismo uključili svu djecu i učinili ročkas još zabavnijim. Osmislila sam za početak kratku priču o starom kralju koji je u naša prigorska brda došao potražiti blago, no nikada ga nije našao. No nije ga našao vjerojatno zato jer nije shvatio što je zapravo pravo blago. A to nisu ni zlatnici, ni novac ni ništa slično, to je nešto što svako dijete čini sretnim – igra, trčanje, skakanje i pokoji slatkiš. Djeca su uzela svoje karte u ruke i krenula u potragu. Najzanimljiviji dio im je na kraju bio osmisliti timove u kojima će tražiti blago. Škrinja s bombonima je bila pun pogodak, a skakutanje, traženje i smijeh najveći poklon mami kako bi znala da je igra bila uspješna.

Za ovu igru potrebno vam je:

• jedna kratka priča kao uvod u igru

• škrinja ili kutija s „blagom“ – npr. bombončićima

• karta za potragu

  • Memory s papirnatim tanjurićima

Za ovu igru možete iskoristiti nekoliko papirnatih tanjurića, nacrtati ili isprintati npr. ljetne motive i zalijepiti ih na tanjuriće (npr. palme, ananas, sladoled, ribice, školjke…). Okrenite ih na stranu na kojoj nema papirića i igra može početi. Dobro je isprintati crno-bijele crteže jer su neka djeca odmah pitala ima li i bojica u blizini kako bi obojala crteže. Nevjerojatno je koliko su kreativni i kako je takva jednostavna igra poticaj za ostale igre i aktivnosti. Neke su djevojčice nakon igre uzele tanjuriće i krenule se igrati kuhanja. Tanjuriće smo u potpunosti iskoristili. ?

Ljetni memory.
  • Reketi od papirnatih tanjurića

Za ovu jednostavnu igru potrebno vam je:

• nekoliko papirnatih tanjurića (mi smo naše kupili u trgovini Tedi)

• nekoli drvenih špatulica (možete ih nabaviti u ljekarni)

• pištolj za vruće ljepilo

• ukrasi po želji (ja sam koristila male pompončiće u bojama)

Ukrasite tanjuriće po želji, drvene špatulice vrućim ljepilom zalijepite na papiriće i igra balonima može početi. Malene loptice su preteške za ovakvu igru pa je najzabavnije ipak igrati se balonima.

Reketi za igru balonima
  • Obruči za loptice ili frizbi

Ukoliko imate obruče za hula-hoop ili bilo kakve druge kolutove, možete ih objesiti špagom na neko stablo, postolje za ljuljačku ili nešto slično i kroz njih bacati loptice ili frizbije. Igra je utoliko zabavnija ako se stalno pomiče granica bacanja. Prvo neka djeca budu udaljena npr. 2 metra od obruča, pa metar i pol itd. Tko baci što više loptica kroz obruč, pobijedio je. Ili jednostavno bacajte loptice i zabavite se. Nama je bilo super.

  • Križić-kružić od drvenih kolutova

Na kartonu ucrtajte markerom polja za igru križić-kružić. Na malene komade drveta (ostatke drva)  zalijepite znakiće križića i kružića i igra može započeti. Sve što vam je potrebno je:

• karton

• crni marker

• kolaž ili neki drugi papir u boji za izrezivanje znakića

• prozirna ljepljiva traka (selotejp)

  • Šatori od granja i lišća

Ovo je vjerojatno bio najveći hit rođendana, ali je i dalje najbolje mjesto za sve naše igre na otvorenom. Igra skrivača, kuhanje ili samo odmaranje najbolje je u indijanskim šatorima koje je napravio djed. Od različitog granja i lišća djed je napravio šatore za igru u kojima djeca mogu uživati gotovo  čitavu godinu.

  • Štap za bacanje obruča

Bilo kakav deblji štap s postoljem ili bez postolja može biti izvrsna prilika za igru i još k tome za natjecanje u bacanju obruča. Malene obruče možete napraviti od kartona ili malo debljeg papira. Štap možete staviti u zemlju ili učvrstiti na neko postolje i krenuti s igrom. Nije nimalo lako pogoditi štap, ali je mališanima pravi izazov pa krenite u igru.

  • Meta za gađanje lopticama

Na velikom kartonu označite polja za gađanje. Temperama oslikajte dijelove ovisno o bodovima koji se mogu osvojiti. Npr. veliko plavo polje donosi 1 bod, malo manje zeleno polje donosi 3 boda i crveno polje u sredini donosi 10 bodova. Trebate još samo koju manju lopticu i igra možete početi. Uživajte ?