Aktivnosti za kišne dane

Ovaj nam je travanj podosta kišovit i igranje vani je sada pomalo ograničeno. Stoga vam donosim pregled 5 zgodnih aktivnosti koje svakako isprobajte sa svojim klincima za vrijeme ovih kišnih dana, dugih vikenda, praznika, ali i u slučaju samoizolacije ili jednostavno u nedostatku ideja. Javite nam koja je aktivnost vašu djecu najviše oduševila. ?

 1. Pokusi

Naša djeca obožavaju pokuse. Neo ih je još u vrtiću zavolio. Ima divne odgojiteljice i kroz projekt raznih eksperimenata zavolio je promatrati kako se stvari razvijaju i što se zbiva s različitim predmetima u neobičnim situacijama: Jaje u octu, dim bez sjene… Zanimljive stvari kojima je i nas kod kuće oduševio. Tako sam i ja za vrijeme samoizolacije, dugih kišnih popodneva i praznika istraživala i naišla na odličan pokus za koji sam odmah pomislila kako će se Ianu i Neu jako svidjeti. To je upravo ovaj pokus s fotografije: Limunski vulkan. Sve što vam je potrebno su:

 • dva limuna (ili više ako želite)
 • prehrambene boje po želji
 • ocat
 • soda bikarbona

Postupak je sljedeći: prerežite vrh limunima, malo ih nožićem izdubite, stavite unutra u izdubljeni dio malo sode bikarbone, nekoliko kapi prehrambene boje i ulijte malo octa. I HOP! Limun se počinje pjeniti i pjena izlazi kao lava iz vulkana. Klinci su oduševljeni. Kada se limun vulkan prestane pjeniti dolijte ponovno još malo octa. Zabava je zagarantirana. ?

2. Malo drugačija igra LEGO kockama

Ako vaši mališani vole LEGO, onda je izvrsna ideja krenuti korak dalje s igrom i zabaviti se zajedno s roditeljima. Ovo je pravo LEGO natjecanje. Izradite sami na papirićima upute za igru ili ih ispišite na računalu pa isprintajte, npr.:

 • Složi životinju po želji
 • Sastavi robota samo od žutih kockica
 • Sastavi autić samo od crvenih, plavih i bijelih LEGO kockica
 • Sastavi Rubikovu kocku od LEGO kockica, imaš 5 minuta

Našoj djeci je najdraža bila kartica s uputom „Složi životinju po želji“, tako da smo jedno poslijepodne imali čitavo životinjsko carstvo u dječjoj sobi i bilo je prezabavno. Dječja soba bila je stanište brojnim žirafama, lavovima pa i zebrama. Djeca su maštovita i kreativna i iskreno, nisam ni mislila na početku da će im se toliko svidjeti. Prilagodite upute i ideje s obzirom na dob vaše djece, a i s obzirom na njihove interese. Neka djeca više vole izrađivati kućice, neka životinje, a neka automobile.

Ukoliko želite, šaljem vam na mail upute za igru. Možete me kontaktirati preko Instagrama: (IG: mirtini_dani).

 • 3. Izradite svoj vlastiti obiteljski kalendar

Imate li i u kući malene radoznalce koji često pitaju: „A koliko još do moga rođendana?“, „Kada možemo opet u vrtić?“, „Za koliko dana će biti vikend“?

Iana i Nea to sve jako zanima i na prstiće broje dane, no ako je neki od događaja za nekoliko mjeseci, najbolji je način djeci kroz igru objasniti vrijeme, godišnja doba, dane, mjesece i to na način da napravite svoj vlastiti obiteljski kalendar. Ja osobno jako volim kalendare, pa pogotovo one s lijepim fotografijama i citatima dugo čuvam, a otkad imam djecu čuvam i one dijelove s danima u tjednu i datumima kako bismo zajedno mogli vježbati brojeve, dane u tjednu, učiti mjesece.

Izrežite datume (brojeve) i zalijepite ih na velike kolaže, najvećim slovima neka budu izraženi nazivi mjeseci, na kolaže ili hamer papire pored datuma i naziva mjeseci neka djecu nacrtaju tipične crteže za to doba godine. Npr. u srpnju neka djecu nacrtaju more, plažu, ribice i sunce. U mjesecu u kojem slave rođendan neka nacrtaju balone i rođendansku tortu. A u svakom mjesecu vi nadopišite važne datume i što tada obilježavate: Božić, Uskrs, početak proljeća, bakin rođendan i sl.

Ako su vaša djeca još premala za ovakvu aktivnost, ona svejedno može poslužiti za učenje o godišnjim dobima, prepoznavanje brojeva i sl.

4. Društvene igre

U našem su domu društvene igre jako važne. Neo bi mogao čitavu večer igrati UNO ili ALIAS junior, a Ian Životinjsko Carstvo „Trka i strka“ ili učio igrati šah (imamo veliku sreću što imamo pradjeda koji s radošću podučava Iana pravilima šaha). Društvene su igre zabava za čitavu obitelj i ne doprinose samo zabavi već i većoj povezanosti u obitelji, učenju strpljenja, razvijanju koncentracije, doprinose boljem razvoju pamćenja, razvoju kritičkog mišljenja, samostalnosti, ali ujedno i timskom radu (sve ovisi o vrsti igre).

Nas je oduševila jedna prekrasna nova hrvatska igra na našem tržištu, a to je Čiri biri bajka. S obzirom da obožavamo čitati, volimo priče, volimo bajke, jako volimo pričati i puno brbljati, ova je igra baš ono što nam je trebalo. A jako dobra strana ove igre je što nema pobjednika ni gubitnika, najvažniji je timski rad i suradnja, što uvelike olakšava djeci koja u igrama ne vole gubiti. No važno je naglasiti da Čiri biri bajka potiče razvoj govora kod djece, ukoliko su vaša djeca sramežljivija ili ne vole puno pričati, možda baš pomoću ove igre postanu samopouzdanija i pomoću vlastite mašte stvore predivne priče. Svakako je preporučujemo. ?

 • 5. Zajedničko kuhanje

Kuhanje je uvijek divna aktivnost i otkad su Ian i Neo bili maleni kuhamo i pečemo zajedno. Mijesimo zajedno tijesto, radimo razne oblike, pečemo mafine ili kuhamo gris. Naravno da je i za vrijeme i nakon kuhanja naša kuhinja u potpunom kaosu, no sada kada su veći vidim da se to sve isplatilo. Naime, Ian sada samoinicijativno postavlja stol jer je on kuhao i mora nam sve pripremiti. ? Imamo malene valjčiće posebno za njih, puno malih modlica, zanimljive recepte pronađete na internetu (ili ih mame već znaju napamet) i malene vrijedne ručice su odmah tu.

Još neke dobre strane zajedničkog kuhanja su sljedeće:

 • djeca uče nazive namirnica (brašno, sol, šećer, jaje)
 • djeca uče koje su namirnice potrebne za slatka, a koja za slana jela, a koja za pripremu npr. nekog frapea
 • djeca imenuju nazive kuhinjskog pribora
 • veća djeca već na kuhinjskoj vagi mogu prepoznati brojke koje im kažemo (npr. 100 grama) pa prate brojke i tako uče

A najvažnije od svega, ono što malene ručice spreme je najslađe i takvi trenuci ostanu najljepša uspomena.