Obilježavanje blagdana sv. Lucije u našem domu

Mi smo se ove godine odlučili na pomalo drugačiju proslavu blagdana sv. Lucije. Pšenicu smo posadili još na blagdan sv. Barbare prema starom hrvatskom običaju i čini mi se da nam je to bio pun pogodak, budući da je do danas već tako lijepo narasla, a Ian i Neo svakog jutra hrle u dnevnu sobu vidjeti kolika je.

Pročitali smo već nekoliko puta poglavlje u prekrasnoj slikovnici „Božić u svijetu“ nakladničke kuće Naša djeca o proslavi blagdana sv. Lucije u Švedskoj. Ilustracije i tekstovi su nas oduševili pa je od početka adventa uvijek ponovno prelistavamo. U Švedskoj, naime, djevojčice nose krune od borovih grančica sa svijećama na glavi i u bijelim haljinicama obilaze sela ili dijelove grada, a na samo jutro blagdana sv. Lucije dječaci i djevojčice odijevaju u svojim domovima bijele haljinice i spremaju svome tati doručak koji zajedno s mamom nose tati dok je još u krevetu. Našim se dječacima to posebno svidjelo i malene keksiće su odnijeli svome tati i razveselili ga.

Nakon tako lijepog početka dana, krenuli smo izrađivati tijesto za poznata švedska peciva Lussekatter koja se peku u čast sv. Lucije. Lussekatter su preukusna peciva koja smo zamijesili i dok se tijesto dizalo, mi smo napravili naše krune.

Evo i recepta za Lussekatter peciva.

500 g glatko brašna

500 ml mlakog mlijeka

200 g margarina ili maslaca

50 g mljevenih badema

100 g šećera

1 vanilin šećer

40 g suhog kvasca

prstohvat soli

1 jaje

PRIPREMA:

Pomiješajte mlako mlijeko, suhi kvasac, šećer i vanilin šećer. Pustite da se digne i umiješajte s brašnom i jednim jajetom. Dodajte smjesi otopljeni margarin i sve dobro izmješajte dok ne dobijete meko, ali čvrsto, tijesto. Pustite da se tijesto diže sat vremena. Nakon toga podijelite tijesto na manje kuglice koje ćete potom oblikovati u malene duguljaste crviće, a potom ih zarolajte sa svake strane u obliku slova S. Premažite peciva smjesom od malo mlijeka i jednog jajeta. Ukrasite po želji grožđicama ili bademima. Neka tako oblikovana peciva odstoje još pola sata prije nego ih stavite na pečenje.

*Kod nas baš grožđice nemaju dobru prođu, pa smo u dio peciva stavili malo marmelade od jagode. Djeci je to bilo fantastično. ?

A krune smo radili na sljedeći način: škaricama smo izrezali duže trake od običnog bijelog papira, izmjerili smo kolika nam je duljina potrebna, na samu sredinu stavili smo ukrasiće od papirića za muffine koje možete vidjeti i na ovom linku: https://bit.ly/Bozicni_ukrasi. Zatim su dječaci crtali pastelama i flomasterima svijeće koje predstavljaju svjetlost Sv. Lucije.

Kada se tijesto diglo, radili smo peciva u obliku slova S, vježbali pritom finomotoriku i zajedno se zabavili.

Nakon što su peciva bila gotova, stavili smo svoje krune i s kutijicom peciva krenuli prabaki i pradjedu uljepšati ovaj zimski dan.

Isprobajte recept i ideju za krune tijekom adventa, doista je divna aktivnost koju djeca pamte i obilježja blagdana im ostaju još dugo dugo u sjećanju.