Adventski kalendar: 3. Prosinca – Orašar, Prema priči E.T.A. Hoffmanna

„Sretan Božić svima! Sva su mu djeca potrčala ususret, jer su znala da se pod njegovom pelerinom skrivaju razna čuda.“

Ova slavna božićna bajka, čiji je glavni lik prošle godine bio glavno obilježje zagrebačkog Adventa, prava je bajka koja djecu uvodi u svijet mašte, čarolije, slatkiša i likova koji dobivaju ljudska obilježja. Tako je Orašar postao dječak kraljević, miševi imaju čitavu vojsku i svoga kralja, a djevojčice pahuljice plešu oko saonica. Sve je čarobno, šareno poput poznatog baleta koji su mnoge generacije prije nas upoznale još i prije slikovnice.

Tako je glavna protagonistica Klara, djevojčica koja za Božić dobiva svoje drobilo za orahe (u obliku Orašara), vesela i dobra djevojčica čiji brat pokuša isprobati drobi li njen Orašar doista tako dobro orahe i pritom ga slama. Učinio je to iz zavisti jer mu se poklon koji je njegova sestra dobila činio mnogo boljim.

„Klara je bila dobra djevojčica i odmah je dala svoj djeci da s njezinim darom pokušaju drobiti orahe. A njezin brat, koji je mislio da je Klara dobila bolji dar od njega, stavio je u Orašarove zube najveći i najtvrđi orah.“

No sljedeće noći dok je Klara spavala kuhinjski miševi pokušavaju oteti Klaru, a Orašar je odlučuje spasiti.

Svima su ovakve priče i bajke s vremena na vrijeme jako potrebne, a ponekad i češće. Dobro je odmaknuti se od briga koje nas muče, stresnih situacija i uroniti u sve blagodati dobrih bajki koje nas uče kako je sve moguće. A pod time mislim kako je uvijek moguće sanjati jer sanjati moramo uvijek, hoće li to biti mali ili veliki snovi, ovisi samo o nama.