ADVENTSKI KALENDAR PUN KNJIGA

Adventski kalendar mora uskoro biti spreman, 1. prosinca se bliži i radost i iščekivanje postaje sve veće. Mi ćemo ove godine nastaviti s tradicijom koju smo započeli prošle godine i napraviti svoj adventski kalendar ispunjen knjigama. Zapravo, naš adventski kalendar jesu knjige i slikovnice.

Ovako je to izgledalo prošle godine:

Prošle smo godine posudili neke knjige iz knjižnice, neke slikovnice su bile nove, a neke su bile naše knjige za koje smo dotad bili premaleni ili ih već dugo nismo čitali pa su se tada našli u adventskoj košari. Svaku smo slikovnicu i knjigu umotali u šareni blagdanski papir i ispisali redne brojeve po kojima ćemo se ravnati svakog dana u prosincu i s nestrpljenjem otvarati svaku slikovnicu.

Ne mogu vam ni opisati radost koja se svake večeri nakon spremanja u pidžame i pranja zubića pojavila u očima naše djece. „Koja će to danas slikovnica biti?“, „Velika je, mogla bi biti… .“, „Tanka je, možda je… .“ I tako su svake večeri prije spavanja brzo skidali šarene omote i radovali se čak i već pročitanim i viđenim slikovnicama.

Ovaj naš mali „projekt“ otvorio je oči i meni. Ovim adventskim kalendarom nisam samo potaknula svoju djecu na još i još čitanja i listanja slikovnica, nisam im samo unijela radost u iščekivanje Božića i bit došašća, uspjela sam kod njih stvoriti zahvalnost za stvari koje već imamo, za knjige koje su nam poznate i koje su zaslužile ponovno biti pročitane i prolistane. Adventski kalendar stoga ne mora biti ni pun slatkiša kojih je ionako pun prosinac, ne moraju biti niti nove novcate knjige ili igračke netom stigle iz trgovine ili knjižare, to mogu biti knjige kojima ćemo potaknuti još čitanja, još zajedničkih trenutaka, još promišljanja na način da im samo damo malo „novog ruha“, malo šarenog papira i pod nazivom adventskog kalendara dobivaju potpuno novi smisao.

Ove sam godine za vas pripremila popis božićnih i zimskih naslova koje se mogu naći i u vašoj adventskoj košari punoj knjiga. Ove sam godine prolistala vjerojatno čitav katalog knjižnica grada Zagreba (hihi) i u knjižnicama koje su nam blizu zabilježila sve naslove koji bi nas mogli zanimati. Uz pomoć prijateljice knjižničarke saznala sam kako na svaku dječju iskaznicu mogu posuditi tri slikovnice, ALI baš u svakoj knjižnici grada Zagreba, tako da sam u nekoliko knjižnica posudila sveukupno 20-tak knjiga. A neke naslove već imamo i kod kuće, jer obožavam božićne naslove, slikovnice o Isusovom rođenju i naša se kućna biblioteka tako svake godine puni.

Ovo su naslovi koji će se ove godine naći u našem adventskom kalendaru i još neki koji su dio naše kućne biblioteke:

 1. Božićni dar, Mato Lovrak (Mozaik knjiga)
 2. Božićna kaša, S. Nordquist (Planet Zoe)
 3. Orašar, prema priči E.T.A. Hoffmanna (Mozaik knjiga)
 4. Pahuljaste priče za božićno jutro (Naša djeca)
 5. Priča o sv. Nikoli, A. Schneider (Forum)
 6. Anđelčić Rafael: božićna priča, A. Mola (Forum)
 7. S puno ljubavi za Božić: zbirka božićnih priča, C. Leeson, J. Hubery, J. Skyes, A. Mangon (Lusion)
 8. Tri anđela i prvi Božić; J. Langreuter (Forum)
 9. Za Božić sam sigurno doma, H. Hobbie (Algoritam)
 10. Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke, K. Lepp (Ibis grafika)
 11. Isusu za rođendan, M. Tica (Naklada Jurčić)
 12. Tri kralja, S. Tomić (Karista)
 13. Samo da bude snijega, H. Hobbie (Algoritam)
 14. Božićna tišina, V. Anić (Školska knjiga)
 15. Božićni snjegović, E. Peroci (Mozaik knjiga)
 16. Findusov Božić, S. Nordquist (Planet Zoe)
 17. Teta Mraz, E. Primavera (Algoritam)
 18. Božić pauka Mreška, S. Tomić (Kašmir promet)
 19. Božićni san male Ane, D. Totić (Studio DIM d.o.o.)
 20. Istinita priča o djedu Mrazu, A. Spicher, Algoritam
 21. Božićno drvce, Naša djeca
 22. Djed Mraz darove nosi, Sanja Pilić, Mozaik knjiga
 23. Pismo djedu Mrazu, Ned Taylor, Naša djeca
 24. Sasvim običan Božić obitelji Snijeg, Stella Gurney, Kašmir Promet

Nadam se da će vam se ovi prijedlozi naslova svidjeti i želim vam ugodno čitanje uz čaj i keksiće i miran, zdrav i radostan advent. 🙂